Ιστορία και Τεχνολογία στην Ε’ Δημοτικού: Η Αγία Σοφία με ψηφίδες και ψηφία
Στην παρουσίαση αυτή θα παρακολουθήσετε μία πρωτότυπη διαθεματική δράση της Ε’ Δημοτικού, σχετικά με το κεφάλαιο που αναφέρεται στην Αγία Σοφία και πώς επιτεύχθηκε ο συγκερασμός και η αξιοποίηση, σε ομαδοσυνεργατικό επίπεδο, των μαθημάτων της Πληροφορικής και της Ιστορίας.
Αξιοποίηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης για παραγωγή διαδραστικού περιεχομένου: εμπειρία από εφαρμογές σε Στ' και Δ' Δημοτικού
Οι δυνατότητες που προσφέρουν τα εργαλεία GenAI, επιτρέπουν στους/στις εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν σε ελάχιστο χρόνο διαδραστικό ψηφιακό περιεχόμενο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών/τριών τους. Στην παρουσίαση, θα εξερευνήσουμε πώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ενισχύσουν τη διδασκαλία στο δημοτικό, ενισχύοντας την ενεργή συμμετοχή και τη δημιουργικότητα στην τάξη. Μέσα από πρακτικές επιδείξεις και παραδείγματα, οι εκπαιδευτικοί θα μάθουν πώς να σχεδιάζουν και να προσαρμόζουν ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό που απαντά στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μαθητή/τριας. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν τεχνικές βελτιστοποίησης του δημιουργημένου περιεχομένου, με στόχο τη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας. Η παρουσίαση στοχεύει στο να εμπνεύσει και να εξοπλίσει τους εκπαιδευτικούς με σύγχρονα εργαλεία, ενισχύοντας την καινοτόμο και διαδραστική τους προσέγγιση στη διδασκαλία.
Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη με απλά λόγια για μαθητές 10-12 ετών
Ένα εκπαιδευτικό σενάριο που στόχο έχει να εισάγει τους μαθητές 10-12 ετών στις βασικές έννοιες της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Συνδυάζει θεωρία και πρακτική μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων, στοχεύοντας στην κατανόηση εννοιών όπως η επιβλεπόμενη και μη-επιβλεπόμενη μάθηση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αυτούσιο ή ως οδηγό ή να το προσαρμόστε στις ανάγκες της τάξης σας, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή και τη δημιουργική σκέψη. Παρέχει εργαλεία αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης που βοηθούν στην παρακολούθηση της προόδου των μαθητών. Στόχος είναι η ομαλή εισαγωγή των παιδιών στον κόσμο της ΤΝ με τρόπο διασκεδαστικό και αποτελεσματικό.
Διάλειμμα
Το Reading Coach και οι επιταχυντές εκμάθησης στη σχολική τάξη του Δημοτικού
Οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής επιτάσσουν μια καινοτόμο προσέγγιση στον τομέα της ανάγνωσης στη σχολική τάξη. Στην παρουσίαση θα αναδειχθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των επιταχυντών εκμάθησης (insights, reflect, flip, immersive reader, πρόοδος ανάγνωσης, πρόοδος ομιλίας, πρόοδος αναζήτησης). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο εργαλείο Reading Coach με εφαρμογή στο μάθημα των Ελληνικών.
Debate, Impersonate, Tutor... τρεις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης χρήσιμες για τα παιδιά του Δημοτικού
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει την εκπαίδευση, προσφέροντας εξατομικευμένη μάθηση και διαδραστικά εργαλεία τα οποία ενισχύουν τη διδασκαλία, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να μαθαίνουν με τον δικό τους ρυθμό, λαμβάνοντας υπόψιν τις προσωπικές τους ανάγκες. Στην παρουσίαση αυτή, θα σας δείξουμε τρεις καινοτόμες εφαρμογές που σχεδιάσαμε ώστε να κάνουμε τη διδασκαλία μας πιο διαδραστική και δημιουργική. Το “Debate” είναι μια εφαρμογή που ενισχύει την κριτική σκέψη, βοηθά τα παιδιά να επιχειρηματολογούν και να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από εικονικές αντιπαραθέσεις. Το “Impersonate” είναι ένα διαδραστικό εργαλείο που επιτρέπει στους μαθητές να συνομιλούν με ιστορικές προσωπικότητες ή χαρακτήρες, «ζωντανεύοντας» το μάθημα. Το “Tutor”, είναι ένα εργαλείο το οποίο προσφέρει υποστήριξη και καθοδήγηση στην επίλυση καθηκόντων. Η παρουσίαση απευθύνεται κυρίως σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να γνωρίσουν πώς μπορούν να ενσωματώσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στη διδασκαλία τους αλλά και σε Διευθυντές και Στελέχη Εκπαίδευσης για να εξετάσουν πώς οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Ενσωματώνοντας την Επιστήμη των Δεδομένων στην Εκπαίδευση STEAM στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Προετοιμάζοντας Πολίτες για την Ψηφιακή Κοινωνία
Η ραγδαία αύξηση της διαθεσιμότητας δεδομένων, ως απόρροια της διάδοσης των ψηφιακών τεχνολογιών και των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς δυνατότητες εξαγωγής γνώσης σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και κοινωνικών πεδίων. Η επιστήμη των δεδομένων, ως διεπιστημονικός κλάδος που εστιάζει στην ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων, αποτελεί καθοριστικό εργαλείο για την κατανόηση και την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι κοινωνικές ανισότητες. Ωστόσο, όπως ανέδειξε η πανδημία COVID-19, η ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση στην ανάλυση και ερμηνεία τους μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις. Έρευνες δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δυσκολεύεται να αξιολογήσει την αξιοπιστία επιστημονικών και πολιτικών ισχυρισμών, να ερμηνεύσει δεδομένα και να αναγνωρίσει προκαταλήψεις σε διαδικτυακές πηγές. Η διαπίστωση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης της επιστήμης των δεδομένων στην εκπαίδευση,
ώστε οι πολίτες να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την κριτική και υπεύθυνη διαχείριση της πληροφορίας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Η παρούσα εργασία εξετάζει τα DataScEd4CiEn και DataSETUP, δύο ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα που επιδιώκουν να ενισχύσουν τη διδασκαλία της επιστήμης των δεδομένων στα εκπαιδευτικά προγράμματα, προετοιμάζοντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Τα έργα αυτά, που υλοποιούνται από πολυεθνική ερευνητική ομάδα σε συνεργασία με εταίρους από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, στοχεύουν στη συστηματική ενσωμάτωση της επιστήμης των δεδομένων στην εκπαίδευση σε διαφορετικά επίπεδα. Το DataScEd4CiEn: Data Science Education in STEAM for Civic Engagement and Social Justice from the Early Years (2023-2026) επικεντρώνεται στην προετοιμασία των εν ενεργεία εκπαιδευτικών STEAM ώστε να ενσωματώνουν δεδομένα και κοινωνικά ζητήματα στη διδασκαλία τους. Το DataSETUP: Promoting Data Science Education for Teacher Education at the University and Professional Development Level (2023-2026) στοχεύει στην ενίσχυση της διδακτικής επάρκειας των μελλοντικών εκπαιδευτικών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων για την αποτελεσματική διδασκαλία της επιστήμης των δεδομένων.
Copilot της Microsoft και Εκπαίδευση: Διδακτικές «πτήσεις» με συγκυβερνήτη την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το λογισμικό Copilot αποτελεί έναν έξυπνο βοηθό που δημιουργήθηκε από τη Microsoft και μπορεί να επιτελέσει διάφορες εργασίες. Με την ενσωμάτωσή του στο Office 365, καθιστά την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην εκπαιδευτική καθημερινότητα εξαιρετικά απλή, ακόμα και για άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Η παρούσα εργασία εστιάζει στους διάφορους τρόπους με τους οποίους το
συγκεκριμένο λογισμικό μπορεί να ενισχύσει τόσο τους εκπαιδευτικούς, όσο και τους μαθητές, στη μαθησιακή διαδικασία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση του Copilot για την αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών, την ενίσχυση της δημιουργικότητας, την προσωποποιημένη μάθηση, αλλά και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Από τη Συνεργασία στην Καινοτομία: Προγράμματα Ενδυνάμωσης Εκπαιδευτικών στην Εποχή της GenAI
Η Α.Μ.Κ.Ε. The Tipping Point και η 100mentors, νικητές του παγκόσμιου διαγωνισμού Generative AI Skills Challenge, ενώνουν δυνάμεις για να προσφέρουν καινοτόμα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, βοηθώντας τους να αξιοποιήσουν υπεύθυνα τις δυνατότητες της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI). Με εμπειρία σε εκατοντάδες σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το The Tipping Point εστιάζει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενώ η 100mentors αναπτύσσει πρωτοποριακά τεχνολογικά εργαλεία, όπως το wiserwork.ai, που ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην παρουσίαση αυτή θα αναδειχθεί η δομή και η μεθοδολογία των προγραμμάτων ενδυνάμωσης, ενώ μέσα από πρακτικά παραδείγματα, όπως ο σχεδιασμός διεπιστημονικών projects, θα εξερευνήσουμε πώς η GenAI, σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες συνεργασίες, μπορεί να μετασχηματίσει παραδοσιακές εκπαιδευτικές διαδικασίες σε σύγχρονες και καινοτόμες. Η παρουσίαση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, διοικητικούς φορείς, στελέχη εκπαίδευσης, καθώς και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και τις εφαρμογές τους στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Αν η AI ήταν Superhero, το MagicSchool.ai θα ήταν ο Super Man της Εκπαίδευσης!
Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει δυναμικά στην εκπαίδευση, αλλά πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά από τους εκπαιδευτικούς; Σε αυτή την παρουσίαση, θα εξερευνήσουμε το MagicSchool.ai, μια καινοτόμα πλατφόρμα που βοηθά τους εκπαιδευτικούς να εξοικονομήσουν χρόνο, να δημιουργήσουν προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό και να ενισχύσουν τη μαθησιακή εμπειρία των μαθητών τους. Θα δούμε παραδείγματα χρήσης, πρακτικές εφαρμογές στην τάξη και πώς μπορείτε να ενσωματώσετε την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινή σας διδασκαλία με απλό και αποτελεσματικό τρόπο.
Η Θεωρία του Χάους στην Εκπαίδευση υπό το πρίσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Θεωρία του Χάους, η οποία μελετά πώς μικρές αλλαγές στις αρχικές συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν πολύπλοκα συστήματα σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα (φαινόμενο πεταλούδας), βρίσκει όλο και μεγαλύτερη εφαρμογή στην εκπαίδευση. Η δυναμική αλληλεπίδραση ατομικών συμπεριφορών (μαθητές και δάσκαλοι), μεθόδων διδασκαλίας και περιβαλλοντικών παραγόντων κάνει τα εκπαιδευτικά συστήματα εγγενώς χαοτικά. Η πρόταση που γίνεται σε αυτήν την εισήγηση είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει εργαλεία και μεθοδολογίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των πολυπλοκοτήτων.
Δημιουργική προσέγγιση, γραφή και μεταγραφή στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με ψηφιακά εργαλεία: το παράδειγμα του «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό»
Η εισήγηση αυτή επικεντρώνεται στη χρήση ψηφιακών εργαλείων για την ενίσχυση της δημιουργικής γραφής και μετεγγραφής στο μάθημα της Λογοτεχνίας, με στόχο οι μαθητές να ανακαλύψουν βιωματικά τη λογοτεχνία, να εξερευνήσουν, να αποδομήσουν κείμενα και να τα αναδημιουργήσουν, συνθέτοντας τις δικές τους πρωτότυπες δημιουργίες. Στο πλαίσιο της εισήγησης, θα παρουσιαστεί η εφαρμογή της μεθόδου αυτής στο ποίημα «Πίνοντας Ήλιο Κορινθιακό» του Οδυσσέα Ελύτη, όπου οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία από πλατφόρμες, όπως το languageisavirus και το Voyant Tools για να αναλύσουν και να αποδομήσουν το ποίημα, και στη συνέχεια να δημιουργήσουν δικά τους έργα εμπνευσμένα από αυτό. Ο διδακτικός αυτός σχεδιασμός προσφέρει νέες προοπτικές ανάγνωσης και κατανόησης, βοηθώντας τους μαθητές να αλληλεπιδράσουν με το κείμενο πέρα από τη συμβατική ανάλυση. Επιπλέον, η αξιοποίηση διαδραστικών εφαρμογών, όπως το Gynzy Dice, επιτρέπει την εισαγωγή στοιχείων τυχαιότητας στη μαθησιακή διαδικασία, ενισχύοντας τον πειραματισμό με το κείμενο. Μέσω της τυχαίας επιλογής λέξεων, οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν νέους στίχους, αναπτύσσοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Η προσέγγιση αυτή προσφέρει πολλαπλά εκπαιδευτικά οφέλη, όπως η ενίσχυση της δημιουργικότητας, η βιωματική μάθηση και η διαθεματική προσέγγιση, συνδέοντας τη Λογοτεχνία με άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως η Πληροφορική και η Τέχνη. Η εισήγηση αποσκοπεί να δείξει πώς η ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας μπορεί να μεταμορφώσει την εκπαιδευτική εμπειρία και να εμπνεύσει τους μαθητές να ανακαλύψουν τη μαγεία της δημιουργικής γραφής.
Παραγωγική Τ.Ν. και φιλολογικά μαθήματα: Σχεδιασμός και Διαφοροποίηση στην πράξη
Η παρουσίαση αναφέρεται στη χρήση εφαρμογών Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης κατά τον σχεδιασμό της διδασκαλίας και τη διαφοροποίηση του διδακτικού υλικού των φιλολογικών μαθημάτων Γυμνασίου-Λυκείου. Θα παρουσιαστούν εφαρμογές: διαλογικής Τ.Ν., παραγωγής παρουσίασης, εικόνας, ομιλούσας εικόνας, βίντεο, καθώς και τρόποι αξιοποίησής τους στη διδακτική πράξη.
Πιο εύκολα, πιο ευχάριστα, πιο δημιουργικά: Η εφαρμογή διαδραστικών παιχνιδιών στα φιλολογικά μαθήματα
Η εκπαίδευση μέσω παιχνιδιών αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες τάσεις στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης. Η χρήση παιχνιδιών στην εκπαίδευση ενισχύει τη μάθηση, αυξάνει τη συμμετοχή των μαθητών και βελτιώνει τις επιδόσεις τους. Τα παιχνίδια προκαλούν θετικά συναισθήματα, αυξάνουν την προσοχή των μαθητών και αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες λύσης προβλημάτων. Επιπλέον, τα παιχνίδια προσφέρουν άμεση ανατροφοδότηση και επιτρέπουν τους μαθητές να ελέγξουν τις επιδόσεις τους. Η εισήγηση θα παρουσιάσει την εφαρμογή του Kahoot, του WordWall, του Forms και της «προσομοίωσης» του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» στα φιλολογικά μαθήματα.
Διαδραστικοί Πίνακες: Μετασχηματίζοντας την Εκπαιδευτική Εμπειρία
Οι διαδραστικοί πίνακες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο που μεταμορφώνει τη διδασκαλία, ενισχύοντας τη συμμετοχή των μαθητών και διευκολύνοντας τη μαθησιακή διαδικασία. Οφέλη για τους μαθητές: Συνεργατική μάθηση και ομαδική εργασία. Βελτίωση της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας. Μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με το διδακτικό υλικό. Οφέλη για τους εκπαιδευτικούς: Δυνατότητα οπτικοποίησης της γνώσης. Προσαρμογή της διδασκαλίας στις ανάγκες των μαθητών. Άμεση ανατροφοδότηση και αξιοποίηση εκπαιδευτικών εφαρμογών. Η σωστή χρήση των διαδραστικών πινάκων συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ελκυστικού και αποτελεσματικού μαθησιακού περιβάλλοντος.
Η ψηφιακή ικανότητα των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης: εμπειρίες από τη διαδρομή υλοποίησης του HyperMOOC
Οι ψηφιακές τεχνολογίες επαναπροσδιορίζουν ριζικά τον τρόπο που διδάσκουμε και μαθαίνουμε στην ψηφιακή εποχή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης θέτει μια σειρά από προσδοκίες, προκλήσεις και απαιτήσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά στη διδασκαλία μας. Η ομιλία αυτή εστιάζει στην παρουσίαση των εμπειριών από τη διαδρομή υλοποίησης του HyperMOOC, ενός Μαζικού Ανοιχτού Διαδικτυακού Μαθήματος που απευθύνεται σε υποψήφιους και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της σχολικής εκπαίδευσης που επιθυμούν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να εκσυγχρονίσουν τη διδασκαλία τους. Αξιοποιώντας τη δυναμική των HyperDocs και του Καθολικού Σχεδιασμού για τη Μάθηση, το MOOC αυτό παρουσιάζει ένα σύγχρονο διδακτικό μοντέλο που μας επιτρέπει να συνδυάσουμε το περιεχόμενο του μαθήματός με ψηφιακά εργαλεία παραμένοντας ταυτόχρονα πιστοί σε αποτελεσματικές παιδαγωγικές μεθόδους. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος μάθησης που λαμβάνει υπόψιν εξ αρχής τις ανάγκες όλων των μαθητών και τους δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα – 4Cs.
eTwinning: Η Κοινότητα για τα Σχολεία της Ευρώπης
Το eTwinning αποτελεί δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη μεγαλύτερη επαγγελματική κοινότητα εκπαιδευτικών στον κόσμο, με πάνω από 163.000 μέλη. Θα παρουσιαστούν τα χαρακτηριστικά της δράσης και οι δυνατότητες δικτύωσης, επικοινωνίας καi συνεργασίας που προσφέρει στα σχολεία της Ευρώπης, μέσα από την αξιοποίηση web 2.0 εργαλείων στην τάξη. Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστεί η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης (ESEP), η οποία, εκτός από το eTwinning, αποτελεί το σημείο αναφοράς για κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Γνωριμία με το Canva
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς με μικρή εμπειρία χρήσης εκπαιδευτικών εργαλείων που ενδιαφέρονται για ένα εύκολο εργαλείο δημιουργίας ποικίλου εκπαιδευτικού περιεχομένου για τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας τους. Θα παρουσιαστούν οι δυνατοτήτες του Canva ως προς τη δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου, θα γίνει επίδειξη του περιβάλλοντος εργασίας και των εργαλείων της πλατφόρμας, ενώ θα επιχειρηθεί η χρήση αυτών των εργαλείων στην πράξη μέσω της δημιουργίας μιας απλής παρουσίασης.
Τρόπος δημιουργίας και αξιοποίησης του Kahoot μέσα στη σχολική τάξη
Πάρα πολύ συχνά οι εκπαιδευτικοί αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα διαδικτυακά εργαλεία, ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε τη διαδικασία της μάθησης, της κατάκτησης των γνώσεων από τους μαθητές μας και την αξιολόγησή τους πιο εύκολη και με όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και αποδοτικό τρόπο. Το Kahoot, αποτελεί ένα πολύ αξιόπιστο εργαλείο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Στην παρουσίαση, στο πρώτο μέρος θα προβληθούν τα απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάθε εκπαιδευτικός ώστε να μπορέσει με εύκολο τρόπο να δημιουργήσει για τις ανάγκες του μαθήματος του τα δικά του κουίζ και στη συνέχεια στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν κουίζ που έχουν αξιοποιηθεί στη διδασκαλία διαφόρων μαθημάτων.
No, The Kids are not just playing games
Α dynamic session on the power of game-based learning, with a special focus on Minecraft Education Edition. The goal of this presentation is to demonstrate how ed tech games like Minecraft can enhance creativity, problem-solving as well as teamwork within the classroom.
Transforming EFL Teaching with Padlet: More Than Just a Tool
In this workshop, we will explore the additional value of Padlet in EFL teaching. The session will begin with a brief introduction to Padlet, followed by a showcase of various classroom activities that integrate this tool. We will emphasize how Padlet goes beyond its technical capabilities, highlighting its role in boosting student motivation, enhancing engagement, and fostering interactivity in a student-centered learning environment. Participants will gain practical insights into how Padlet can transform their teaching approach and create more dynamic, collaborative learning experiences for students.
Empowering Inclusive Education: Integrating Microsoft Learning Accelerators for Differentiation in the Classroom
I will be presenting on the powerful integration of Microsoft Learning Accelerators to enhance differentiation in inclusive classrooms. My talk will explore how these innovative tools can provide personalized learning experiences, fostering engagement and success for diverse student populations, including those with varying learning abilities and needs. By leveraging features like AI-powered adaptive learning, real-time feedback, and collaborative learning environments, educators can tailor their instruction to meet individual student needs, promoting equity and inclusivity. This session will highlight practical strategies for implementing these technologies to create dynamic, supportive, and effective classroom environments that benefit all learners.
Building Tomorrow: The Grammar School's Blueprint for STEM Excellence
This presentation highlights on The Grammar School's extraordinary journey in developing and implementing an innovative and impactful STEM program. With a strong emphasis on fostering creativity, critical thinking, and IT literacy, the program demonstrates how educational institutions can prepare students to face challenges and embrace future opportunities. This journey is more than a blueprint; it demonstrates the transformative power of valuing innovation in education. The Grammar School's STEM initiative extends beyond the curriculum; it represents a steadfast commitment to fostering a passion of STEM disciplines in students at an early age, equipping them with critical 21st-century skills, and inspiring them to become tomorrow's innovators, problem solvers, and leaders. Attendees will leave this presentation motivated and empowered, with actionable insights that can assist them on their path to STEM excellence.
Teaching Empowering Students with AI: Project-Based Learning Across Subjects Through Chatbot Creation & Training
Discover how to engage students in AI through an interactive, project-based approach where they don’t just learn about artificial intelligence—they create it! This webinar will guide educators through a step-by-step process in which students explore AI fundamentals, design and plan their chatbot’s conversation flow, train it using online resources and FAQs, and test their AI-powered creation. This hands-on project enhances creativity, critical thinking, and real-world problem-solving across any subject.
Ο Μαγικός Κόσμος του Πάγου: Χημικές και Μαθηματικές Προσεγγίσεις
Η παρουσίαση εξερευνά τον μαγικό κόσμο του πάγου και της χιονονιφάδας μέσα από τη γεωμετρία και τη χημεία, ενώ ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογίες της εικονικής πραγματικότητας (VR) και της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing). Ανακαλύπτουμε τις χημικές ιδιότητες του πάγου, όπως η μοναδική δομή και οι δεσμοί υδρογόνου, και εξετάζουμε γεωμετρικούς υπολογισμούς που σχετίζονται με τις κρυσταλλικές δομές του. Με τη βοήθεια της VR, οπτικοποιούμε τις κρυσταλλικές δομές του πάγου και διεξάγουμε εικονικά πειράματα, ενώ η 3D εκτύπωση μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μοντέλα πάγου για πρακτική μελέτη. Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση συνδυάζει θεωρία και πράξη, προσφέροντας μια συναρπαστική και ολοκληρωμένη κατανόηση του πάγου.
Ένας χάρτης...μια ιστορία: Διαδραστικός χάρτης με ιστορικά μονοπάτια. Συνδυάζοντας την ιστορία με τη γεωγραφία
Ο συνδυασμός των μαθημάτων Ιστορίας και Γεωγραφίας στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου, με στόχο την ενίσχυση της διαθεματικής προσέγγισης και την ανάπτυξη των μαθησιακών ικανοτήτων των μαθητών ξεκινά με ένα διαφορετικό χάρτη. Ειδικότερα, εξετάζεται η σημασία της συνεργασίας αυτών των δύο μαθημάτων, που επιτρέπει στους μαθητές να κατανοήσουν τις ιστορικές εξελίξεις στο πλαίσιο του γεωγραφικού χώρου και των φυσικών χαρακτηριστικών του. Προτείνονται διδακτικές προσεγγίσεις και πρακτικές, καθώς και παραδείγματα ενσωμάτωσης διαδραστικών εργαλείων και σεναρίων διδασκαλίας για τη βελτίωση της κατανόησης και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τα περιεχόμενα των μαθημάτων αυτών.
Bιομηχανικές εφαρμογές με το Factory i/o
Tο FACTORY I / O είναι μια 3D προσομοίωση εργοστασίων για τις τεχνολογίες αυτοματισμού. Σχεδιασμένο να είναι εύκολο στη χρήση, επιτρέπει την ταχεία κατασκευή ενός εικονικού εργοστασίου χρησιμοποιώντας μια συλλογή από κοινά βιομηχανικά μέρη. Το FACTORY I / O περιλαμβάνει, επίσης, πολλές
σκηνές εμπνευσμένες από τυπικές βιομηχανικές εφαρμογές, που κυμαίνονται από αρχάριους έως προχωρημένους βαθμούς δυσκολίας. Το πιο συνηθισμένο σενάριο είναι να χρησιμοποιήσετε το FACTORY I / O ως πλατφόρμα εκπαίδευσης PLC, αφού τα PLC είναι οι πιο συνηθισμένοι ελεγκτές που βρίσκονται σε βιομηχανικές εφαρμογές.
Ψηφιακή Χειραφέτηση και Ριζική Συμπερίληψη στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση: Παιδαγωγικές Ανατροπές, Ανοικτές Τεχνολογίες και Πολιτικές Δράσεις
Η παρούσα παρουσίαση με τίτλο "Ψηφιακή Χειραφέτηση και Ριζική Συμπερίληψη στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση: Παιδαγωγικές Ανατροπές, Ανοικτές Τεχνολογίες και Πολιτικές Δράσεις" επιχειρεί μια κριτική αποδόμηση των κυρίαρχων προσεγγίσεων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (εξΑΕ) και προτείνει
ένα ριζοσπαστικό, χειραφετικό εκπαιδευτικό μοντέλο που βασίζεται στη συμπερίληψη και την ανοικτή γνώση. Αρχικά, αναλύεται η εξΑΕ ως δυναμικό πεδίο κοινωνικής δικαιοσύνης ή αναπαραγωγής εκπαιδευτικών ανισοτήτων, ανάλογα με τις παιδαγωγικές και τεχνολογικές επιλογές που τη συνοδεύουν. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται καινοτόμες πρακτικές συμπερίληψης που αξιοποιούν ανοικτές τεχνολογίες, προσβάσιμες ψηφιακές πλατφόρμες και νέες παιδαγωγικές στρατηγικές, όπως το Radical Inclusion Framework και οι Ψηφιακοί Συνεταιρισμοί Μάθησης (Digital Learning Co-Ops), τα οποία μετατοπίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία από την απλή παθητική πρόσβαση στη γνώση προς τη δημοκρατική συνδιαμόρφωσή της από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Παράλληλα, εξετάζεται ο ρόλος της τεχνολογίας στην ενίσχυση ή την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής ισότητας, με έμφαση στη χρήση ανοικτών λογισμικών, AI-driven εργαλείων συμπερίληψης και μηχανισμών προστασίας από αλγοριθμικές διακρίσεις. Τέλος, προτείνονται συγκεκριμένες πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες διασφαλίζουν τη μετάβαση της εξΑΕ από ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα μάθησης σε έναν ανοιχτό, συνεργατικό και κοινωνικά δίκαιο εκπαιδευτικό χώρο. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ερευνητές, φορείς εκπαιδευτικής πολιτικής και τεχνολόγους μάθησης, οι οποίοι επιδιώκουν να συμβάλουν ενεργά στη μεταμόρφωση της εξΑΕ σε ένα πεδίο ψηφιακής χειραφέτησης και κοινωνικής συμπερίληψης.
Η αξιολόγηση της Σχολικής Ετοιμότητας στα παιδιά προσχολικής ηλικίας
Η παρουσίαση απευθύνεται τόσο σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές κλπ.), όσο και σε γονείς. Σκοπό έχει να αναδείξει αρχικά τη σημασία της σχολικής ετοιμότητας στην ομαλή προσαρμογή των παιδιών στο δημοτικό σχολείο και σε δεύτερο επίπεδο να οριοθετήσει τους τομείς εκείνους που την αξιολογούν.
Ας αρχίσουν οι αγώνες! Εισάγοντας τα Esports στην τάξη με τη βοήθεια του Minecraft Education
Τα ηλεκτρονικά αθλήματα (Electronic Sports ή για συντομία Esports) αποτελούν ένα διεθνές φαινόμενο, με εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως. Σε αυτά, οι συμμετέχοντες συναγωνίζονται, ή ανταγωνίζονται, σε ένα κοινό περιβάλλον ηλεκτρονικού παιχνιδιού, σαν αθλητές σε κάποια αθλητική διοργάνωση. Δεδομένου του ενδιαφέροντος των μαθητών για τα Esports, η αξιοποίησή τους για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθίσταται εξαιρετικά θελκτική. Το Minecraft Education αποτελεί ένα παιχνίδι επιλογής για την εισαγωγή των Esports στην τάξη. Ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσει ένας εκπαιδευτικός, ή μια ομάδα εκπαιδευτικών, για να οργανώσουν αγώνες σε τοπικό ή ευρύτερο επίπεδο; Πώς θα γίνει η κατάλληλη προετοιμασία των μαθητών; Πώς θα προσαρμοστούν οι αγώνες στο γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος; Πώς οι μαθητές θα αποκτήσουν γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα θα είναι ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι; Στη συγκεκριμένη παρουσίαση θα γίνει μια προσπάθεια να δοθούν πρακτικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε παραδείγματα εφαρμογής των Esports στην τάξη.
Τεχνητή Νοημοσύνη, AR/VR και Gamification: Αναδιαμορφώνοντας τη Μάθηση με Διαδραστικές Τεχνολογίες
Η παρουσίαση εστιάζει στη συνδυαστική δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), της Επαυξημένης (AR) και Εικονικής Πραγματικότητας (VR) και της Παιχνιδοποίησης (Gamification), και πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να αναβαθμίσουν τη μαθησιακή διαδικασία, μετατρέποντάς τη σε βιωματική, διαδραστική και εξατομικευμένη εμπειρία. Κύρια Σημεία: - AI & AR/VR στην εκπαίδευση: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει την προσωποποιημένη μάθηση μέσω εικονικών εκπαιδευτικών περιβαλλόντων. - Εκπαιδευτικές προσομοιώσεις σε VR: Μελέτες περίπτωσης από εφαρμογές όπως το Google Expeditions, ClassVR και VR Labs για βιωματική μάθηση. - AR-based Gamification: Χρήση της Επαυξημένης Πραγματικότητας για ενεργή συμμετοχή των μαθητών μέσω εφαρμογών. - Σχεδιασμός "immersive" εμπειριών μάθησης: Πρακτικά βήματα για τη δημιουργία εξατομικευμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μέσω DeepSeek, ChatGPT & Unity VR. Η παρουσίαση περιλαμβάνει διαδραστικά demos και AR/VR-based case studies, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν και να δοκιμάσουν εργαλεία που μπορούν να ενσωματώσουν στη διδασκαλία τους.
Κλιματική αλλαγή και οικολογική συνείδηση: Γίνομαι ενεργός πολίτης και μαθαίνω να δρω!
Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης σε μία διαθεματική διδασκαλία στον εικονικό χώρο του MetaCivic εξερευνούν τα αίτια της κλιματικής αλλαγής και τον αντίκτυπό της στην ποιότητα ζωής τους, την ακτιβιστική δράση των νέων που αγωνίζονται για την καταπολέμησή της, αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση και αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης.
Συνεργατική Μάθηση, Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια & Αλληλεπίδραση σε Διαδραστικούς Πίνακες για Μικρούς Μαθητές
Σε αυτή την παρουσίαση θα δούμε μέσα από απλά παραδείγματα πώς ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια σε διαδραστικούς πίνακες με στοιχεία gamification μπορούν να κάνουν τη μάθηση πιο διασκεδαστική για τους μικρούς μαθητές. Η παρουσίαση απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους και θεραπευτές που θέλουν να δημιουργήσουν νέες μαθησιακές εμπειρίες στους μαθητές τους, ενισχύοντας την ενεργή συμμετοχή τους και τη συνεργατικότητα στην τάξη.
Διδασκαλία της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας σε μαθητές μέσω Gamification με την εφαρμογή Genial.ly
Αρχές & Aξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: πώς να καλλιεργήσουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα και πολιτειότητα στους μαθητές. Αξιοποίηση του ψηφιακού εργαλείου genially για τη διδασκαλία της Ε.Ε. μέσω Gamification.
Απλές Δομές για STEM προσεγγίσεις: Εξερευνώντας βήμα - βήμα αυτοματισμούς, με το περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού Mind+ και τον εξοπλισμό ρομποτικής των Σχολείων
Η Τεχνολογία Ρομποτικής και Αυτοματισμών βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας, προσφέροντας στους μαθητές μοναδικές ευκαιρίες για δημιουργία, επίλυση προβλημάτων και ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Στο εργαστήριο, θα παρουσιαστούν τρόποι αξιοποίησης του διαθέσιμου σχολικού εξοπλισμού ρομποτικής, όπως τα ARD:icon S1&S2, NEZHA micro:bit, Gigo σε ένα και μόνο περιβάλλον οπτικοποιημένου προγραμματισμού το Mind+ (με τον πυρήνα του scratch) για τη δημιουργία καινοτόμων αυτοματισμών. Εστιάζοντας στο Mind+ ένα πολλά υποσχόμενο περιβάλλον οπτικοποιημένου προγραμματισμού, θα αναλυθούν πρακτικά παραδείγματα που επιτρέπουν την κατασκευή έξυπνων λύσεων με βασικές αρχές προγραμματισμού και ηλεκτρονικής. Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν πώς απλές δομές, μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά λειτουργικές εφαρμογές αυτοματισμών όπως αυτές που συναντάμε καθημερινά γύρω μας. Ενδεικτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό αισθητήρων για μέτρηση αποστάσεων και φυσικών μεγεθών, τον έλεγχο φωτισμού, κίνησης και την ενσωμάτωση συστημάτων IoT. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η σύνδεση θεωρίας και πράξης, ενώ παρέχονται στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία για να υποστηρίξουν την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης στους μαθητές. Η παρουσίαση που θα διαθέσει αρκετό υποστηρικτικό οπτικοακουστικό υλικό (δύο βιβλία, πρόσθετα εντολών και λειτουργιών, πρόσβαση σε διαδικτυακά πολυτροπικά μαθήματα) δίνει έμφαση στη δυνατότητα αξιοποίησης υπάρχοντος εξοπλισμού, καθιστώντας την εισαγωγή στη ρομποτική και τους αυτοματισμούς προσιτή και ευέλικτη. Θα παρουσιαστούν επίσης πρακτικές ιδέες για την σύνδεση των δραστηριοτήτων σε μαθήματα Μαθηματικών, Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών συνδεόμενα σε μια ST[R]EAM προσέγγιση.
Παρουσίαση της Φωτοσύνθεσης και της Κυτταρικής Αναπνοής με μικροελεγκτή και αισθήρα διοξειδίου του άνθρακα
Η δέσμευση και παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά είναι σημαντικές διαδικασίες τόσο για τη βιολογία των φυτών, όσο και για την κατανόηση βασικών μηχανισμών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Στην εργασία παρουσιάζεται η σύνθεση μιας απλής συσκευής που περιλαμβάνει ένα μικρό "θερμοκήπιο" στο οποίο ελέγχουμε τον φωτισμό, έναν αισθητήρα διοξειδίου του άνθρακα και έναν μικροελεγκτή για την αποστολή των δεδομένων μέσω bluetooth. Τα δεδομένα λαμβάνονται και απεικονίζονται σε μια κινητή συσκευή χρησιμοποιώντας την εφαρμογή phyphox ή προβάλλονται στον διαδραστικό πίνακα. Οι μεταβολές της περιεκτικότητας του διοξειδίου του άνθρακα με την αλλαγή της φωτεινότητας απαιτούν λίγα λεπτά για να παρατηρηθούν, επιτρέποντας την παρουσίαση των θεμάτων στη διάρκεια μιας διδακτικής ώρας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί διδακτικά από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού μέχρι το Λύκειο. Η εργασία βραβεύτηκε στους "12ους Πανελλήνιους αγώνες κατασκευών και πειραμάτων Φ.Ε" και παρουσιάστηκε στο 13th European Science on Stage festival στην Φινλανδία το 2024.
Mια διδακτική πρόταση στην κανονική κατανομή
Στην προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τη διδασκαλία των μαθηματικών, σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε μια καινοτόμο διδακτική πρόταση για την κατανόηση της κανονικής κατανομής στη Γ’ Λυκείου. Με στόχο να ξεφύγουμε από την παραδοσιακή μετωπική διδασκαλία, ενσωματώσαμε σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, όπως η ανεστραμμένη τάξη, η ομαδοσυνεργατική μάθηση και η χρήση διαδραστικών ψηφιακών εργαλείων. Η εφαρμογή της πρότασής μας, που περιλάμβανε βιωματικές δραστηριότητες, διαδικτυακές προσομοιώσεις και φύλλα εργασίας, οδήγησε σε αυξημένη αλληλεπίδραση και κατανόηση από τους μαθητές. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μαθητές όχι μόνο κατανόησαν την έννοια της κανονικής κατανομής αλλά ανέπτυξαν και δεξιότητες εφαρμογής της σε πραγματικές καταστάσεις. Η παρουσίασή μας θα αναδείξει τα βήματα σχεδιασμού, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν και τις αντιδράσεις των μαθητών, ενθαρρύνοντας έτσι εκπαιδευτικούς να υιοθετήσουν παρόμοιες προσεγγίσεις. Σας προσκαλούμε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε τη μαθηματική εκπαίδευση πιο ελκυστική και αποτελεσματική!
Wolfram Alpha & GeoGebra: Καινοτόμα Εργαλεία AI για την ενίσχυση της Διδασκαλίας των Μαθηματικών
Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διδασκαλία των Μαθηματικών ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση και την αλληλεπίδραση των μαθητών με μαθηματικές έννοιες. Στην παρούσα παρουσίαση, θα εξετάσουμε πώς τα εργαλεία Wolfram Alpha και GeoGebra μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά στη διδασκαλία των Μαθηματικών σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Μέσα από παραδείγματα και καλές πρακτικές, θα παρουσιαστούν εφαρμογές των εργαλείων αυτών σε βασικές μαθηματικές ενότητες, όπως η Άλγεβρα, η Γεωμετρία και η Ανάλυση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να υποστηρίξει τόσο τη διερευνητική μάθηση όσο και τη δημιουργία διαδραστικών μαθημάτων. Στόχος είναι η παρουσίαση πρακτικών προσεγγίσεων που διευκολύνουν τη διδασκαλία και ενισχύουν την κατανόηση των μαθητών με μεθόδους οπτικοποίησης, καθιστώντας τα Μαθηματικά πιο προσιτά, ελκυστικά και αποτελεσματικά.
Math Progress: Από την Ιδέα στην Πράξη
Στην παρουσίαση αυτή, θα εξερευνήσουμε ένα νέο και καινοτόμο εργαλείο της εφαρμογής Microsoft teams, που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μαθαίνουν μαθηματικά: το Math Progress. Θα αναλύσουμε τον τρόπο λειτουργίας, τις δυνατότητές του για την υποστήριξη μαθητών διαφορετικών επιπέδων και το πώς ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία. Με τεχνολογία αιχμής και έμφαση στη μάθηση με ευκολία, το εργαλείο αυτό ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκπαίδευση.
SAFE.YOUth: Ένα σύγχρονο εργαλείο για την προστασία των νέων
Η παραβατικότητα και η βία μεταξύ ανηλίκων αποτελεί ένα ζήτημα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για όλη την κοινωνία και ιδίως για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εστιάζοντας στην έγκαιρη παρέμβαση και στην πρόληψη και θέτοντας στο επίκεντρο την σωστή ενημέρωση και προστασία των νέων, αλλά και των γονέων και των εκπαιδευτικών δημιούργησε μία σύγχρονη και καινοτόμο εφαρμογή για κινητά, το SAFE.YOUth. Πως λειτουργεί το SAFE.YOUth; Ποια είναι τα οφέλη για όποιον "κατεβάσει" την εφαρμογή; Ποιες δράσεις υλοποιεί η αστυνομία για την προστασία των ανηλίκων; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών; Ποιες είναι οι συνέπειες για τον ανήλικο παραβάτη και τους γονείς του; Τι είναι η παραβατικότητα ανηλίκων; Σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα θα λάβετε απαντήσεις μέσα από την παρούσα εισήγηση, ώστε να φωτιστεί επαρκώς το κοινωνικό αυτό φαινόμενο, αλλά και οι λύσεις και τα εργαλεία που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση του.