ΣΑΒΒΑΤΟ
08/03/2025
09:45 - 10:00
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ (θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Teams

Χαιρετισμός

Γεώργιος Λιναρδάτος
B.Sc., M.Sc., C.Eng., Γενικός Διευθυντής Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου
10:00 - 10:30
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ (θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Teams)

VR στην Τάξη: Ένα Παράθυρο σε Νέους Κόσμους Μάθησης

Tom Kolokithas
VR/AR learning expert - ClassVR, VERDU
Διονύσιος Καριμπίδης
Καθηγητής Πληροφορικής & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Εκπ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου

Η Εικονική Πραγματικότητα (VR) μπορεί να μεταμορφώσει τη διδασκαλία, προσφέροντας βιωματικές εμπειρίες που ενισχύουν τη μάθηση. Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της πλατφόρμας ClassVR, που χρησιμοποιείται από τα εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου και θα μοιραστούν καινοτόμα παραδείγματα από την προσχολική ηλικία έως το λύκειο: από ταξίδια στο διάστημα και ιστορικές περιηγήσεις, μέχρι εικονικά επιστημονικά πειράματα. Η παρουσίαση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και στελέχη εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις δυνατότητες του VR και τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη. Θα εξερευνήσουμε, επίσης, τις μελλοντικές προοπτικές του VR στην εκπαίδευση, συνδυάζοντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας.

10:30 - 11:00
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ (θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Teams)

Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει την εκπαίδευση

Διομήδης Σπινέλλης
Καθηγητής Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα τελευταία δυο χρόνια βιώνουμε μία ραγδαία υιοθέτηση εφαρμογών που βασίζονται στη λεγόμενη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT. Αυτή έγινε δυνατή χάρη σε μακρόχρονες εκθετικές αυξήσεις σε υπολογιστικές δυνατότητες, διαθέσιμα δεδομένα και επιδόσεις της μηχανικής μάθησης. Έτσι, σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να μετασχηματίσει την εκπαίδευση, ενισχύοντας την εμπειρία των μαθητών μέσω της κατανόησης των αναγκών και της συμπεριφοράς τους, ενώ συμβάλλει στην αναβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας. Παράλληλα, μπορεί να βελτιώσει τις εκπαιδευτικές διεργασίες, ενισχύοντας την παραγωγικότητα

των δασκάλων και των καθηγητών. Η ΤΝ επηρεάζει και τον ευρύτερο εκπαιδευτικό οργανισμό, διαμορφώνοντας νέες ανάγκες στη στρατηγική, την οργανωτική δομή και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι χωρίς κινδύνους. Συστήματα ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές για να παρακάμψουν τη μάθηση, ενώ παράλληλα μπορεί να παράγουν εσφαλμένα αποτελέσματα, να αναπαράγουν κάθε είδους διακρίσεις και να επιτείνουν κοινωνικές ανισότητες. Είναι, συνεπώς, σημαντικό η ΤΝ να χρησιμοποιηθεί σωστά, δηλαδή προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

11:00 - 11:20

Διάλειμμα

11:20 - 11:50
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ (θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Teams)

Διαλογικοί βοηθοί Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση: το πρόγραμμα AI4EDU

Δρ Βασίλειος Κατσούρος
Διευθυντής Ερευνών και Διευθυντής Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά

Το AI4EDU είναι ένα ευρωπαϊκό έργο που εστιάζει στην ανάπτυξη διαλογικών βοηθών για την εκπαίδευση, ενσωματώνοντας τεχνολογίες παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Στο πλαίσιο του έργου έχουν αναπτυχθεί δύο βασικά εργαλεία: α) Study Buddy: Ένας διαλογικός βοηθός που υποστηρίζει τους μαθητές στη μελέτη, παρέχοντας εξατομικευμένη ανατροφοδότηση, βοήθεια στην κατανόηση και ανακεφαλαίωση περιεχομένου, καθώς και αυτό-αξιολόγηση. β) Teacher Mate: Μια εφαρμογή που υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, τη διαχείριση της αξιολόγησης των μαθητών και την εξατομικευμένη υποστήριξή τους. Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στις τεχνολογικές καινοτομίες του έργου AI4EDU, στον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να υποστηρίξει τη διδασκαλία και τη μάθηση, καθώς και στις προοπτικές αξιοποίησης τέτοιων εργαλείων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

11:50 - 12:20
ΚΕΝΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ (θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Teams)

Γραμματισμός στην Τεχνητή Νοημοσύνη για το σχολείο του μέλλοντος

Ζωή Γαβριηλίδου
Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Επ. Καθηγήτρια University of Chicago

Στόχος της παρούσας δημοσίευσης είναι να επιχειρήσει να ορίσει την έννοια του Γραμματισμού στην Τεχνητή Νοημοσύνη και να προσδιορίσει όλες εκείνες τις δεξιότητες που την καθορίζουν καθώς και εκείνες τις στρατηγικές που εγγυώνται την αποτελεσματική χρήση της ΤΝ. Η εργασία υιοθετεί την άποψη ότι η εκπαίδευση στην ΤΝ από μικρή ηλικία καθίσταται αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηθική και βιώσιμη χρήση της από τις νέες γενιές μαθητών. Η εργασία ξεκινά με τον ορισμό της έννοιας του Γραμματισμού στην ΤΝ και, στη συνέχεια, παρουσιάζει πώς η χρήση ΤΝ εντάσσεται στην εκπαίδευση και συνδέεται στενά με τον γραμματισμό του μέλλοντος για το σχολείο του μέλλοντος.

12:20 - 12:40

Διάλειμμα

12:40 - 13:10
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ (θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Teams)

Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης: ηθικές προκλήσεις του μέλλοντος

Γιώργος Χατζηβασιλείου
Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και συγγραφέας του βιβλίου «Η Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης»

Μέσα από τα εργαστήρια της τεχνητής νοημοσύνης βγαίνει στις μέρες μας η σπίθα μιας αληθινής κοσμογονίας. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή επανάσταση αποτελούν έναν βέβαιο πρωταγωνιστή του 21ου αιώνα. Οι κολοσσιαίες δυνατότητες κι οι απειλές που δημιουργούν θα αλλάξουν βαθιά τον κόσμο μας μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Θα φέρουν τον άνθρωπο μπροστά σε κάποιες από τις πιο μεγάλες προκλήσεις που έχει ποτέ αντικρύσει. Τις πλέον κομβικές από αυτές αναζητά φιλοσοφικά η προκείμενη διάλεξη. Εισηγείται πως η τεχνητή νοημοσύνη μας καλεί να συλλογιστούμε τη σύγχρονη τεχνολογία όχι μόνο τεχνολογικά – αλλά μαζί φιλοσοφικά και εκπαιδευτικά. Οι νέες γενιές καλούνται να εκπαιδευθούν στην ηθική και τη φιλοσοφία της νέας τεχνολογίας. Είναι οι νεανικές τους προσλαμβάνουσες που θα ορίσουν και τις μελλοντικές τους απαιτήσεις απ’ το πρωτοφανές σύμπαν τεχνολογίας που τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται.

13:10 - 13:40
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ (θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Teams)

AI for education leaders: Plan with the Microsoft AI Toolkit

Julia Fischer
Senior Product Marketing Manager, Microsoft

The Microsoft Education AI Toolkit provides education leaders with relevant background knowledge, strategies, and recommendations for launching AI initiatives in primary through university school settings. It also includes stories and technical profiles that showcase how institutions around the globe are already using AI for teaching, learning, and administration. What’s inside of the toolkit provides those in charge with the necessary information that they need to jumpstart their own AI journey. Get started by exploring the Microsoft Education AI Toolkit and continue reading to learn how K-20 institutions are implementing AI and how copilots address important educational needs https://aka.ms/eduaitoolkit

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

elΕλληνικά