Generative AI: ευκαιρία ή απειλή;
Η τεχνολογία μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο όλοι μας εργαζόμαστε και μαθαίνουμε. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ-ΑΙ) ενσωματώνεται ήδη σε λογισμικό και επιτρέπει την καλύτερη αλληλεπίδραση μέσω κατανόησης κειμένου, εικόνας και ομιλίας. Στην εκπαίδευση, η ΤΝ φέρνει πιο κοντά τη δυνατότητα εξατομίκευσης δραστηριοτήτων και περιεχομένου, αλλά και δημιουργεί προκλήσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χρειαζόμαστε επιπλέον δεξιότητες, πλαίσια και προσαρμογή των παιδαγωγικών δραστηριοτήτων ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών να ωφελήσει σε πλάτος και βάθος την εκπαιδευτική κοινότητα.
Διάλειμμα
Animal Alert: «Καρέτα – Καρέτα». Διαθεματική δραστηριότητα στη Γλώσσα και στη Μελέτη περιβάλλοντος
Ο πανάρχαιος κάτοικος των Ελληνικών θαλασσών κινδυνεύει. Οι μικροί μαθητές της Β’ τάξης, στο πλαίσιο μιας διαθεματικής δραστηριότητας στα μαθήματα της Γλώσσας και της Μελέτης περιβάλλοντος, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των Ζώων, μαθαίνουν με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας για τα ζώα υπό εξαφάνιση και πιο συγκεκριμένα για τη χελώνα Καρέτα - Καρέτα.
Elevating the Learning-Experience through Polysensory Technologies including MR, XR, and Sonification
Yiannis provides leadership to drive innovation throughout the Electrosonic organization. He is responsible for connecting our various departments and divisions around technical solutions. He monitors developing technologies, maintains awareness of best practices, drives Research and Development and strengthens industry and vendor relationships to ensure that our clients benefit from the optimum solutions. Yiannis has mastered the ability to solve challenges, deliver solutions and apply technology in unique ways throughout a career spanning nearly 30 years as Design Consultant, Chief Engineer and Vice-President, Operations. His career has provided Yiannis with a solid foundation for applying engineered technology solutions that add value to projects for high-profile clients around the world.
Σημείωση: Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα χωρίς ελληνικούς υπότιτλους
Διάλειμμα
Τεχνολογίες αιχμής και άυλη πολιτιστική κληρονομιά
Η ομάδα Artifact (Artificial Intelligence for Culture) / SKEL The AI Lab, του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, θα παρουσιάσει δυο έργα που αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής για να φέρουν σε επαφή το κοινό με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Το έργο Στέγη Ελληνικών Ιδεών στοχεύει στη δημιουργία ενός πρότυπου χώρου έκθεσης των αρχαίων Ελληνικών ιδεών και της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας. Στόχος, η δημιουργία μιας βιωματικής εμπειρίας περιήγησης με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Το έργο VAST: Values Across Space and Time, με έναυσμα την τέχνη ως εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας μελετά την επικοινωνία και αντίληψη των αξιών στον χώρο και τον χρόνο. Μεταξύ άλλων, συγκεντρώνει και ψηφιοποιεί την αποτύπωση και σύλληψη των αξιών από κοινό και θεατές μέσα από θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε μουσεία και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Επεκτείνοντας την έννοια της μάθησης STE(A)M μέσα από τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών διδασκαλίας και μάθησης: Νοηματοδότηση της ενεργητικής εμπλοκής των μαθητών με τη μάθηση (ΣΤΕΜ) πέραν της σχολικής τάξης
Σε μία εποχή ραγδαίων και συνεχών αλλαγών στην εκπαίδευση, η ομιλία αυτή εστιάζεται στον επαναπροσδιορισμό της διδασκαλίας και της μάθησης STE(A)M, ώστε να επεκτείνεται πέραν του σχολικού χρόνου. Η προσπάθεια εστιάζεται στην επέκταση της μάθησης, κάνοντας από τη μία την απογευματινή μάθηση περισσότερο ενεργή και συμμετοχική, και από την άλλη εστιάζοντας στη χρήση νέων, αναδυόμενων τεχνολογιών για τη μάθηση STE(A)M οι οποίες προσφέρουν επιπρόσθετη παιδαγωγική αξία στη διαδικασία. Η όλη προσπάθεια θα στηριχθεί από την εμπειρία μας για πρακτικές που πρέπει να αποφεύγουμε, αλλά και δράσεις που πρέπει να επιδιώκουμε κατά την εμπλοκή των μαθητών σε δραστηριότητες STE(A)M πέραν του ωραρίου της πρωινής εκπαίδευσης, όπως αναδείχθηκαν από τον καιρό της πανδημίας και όχι μόνο. Ο επαναπροσδιορισμός της μάθησης STE(A)M χρησιμοποιήσει τις ιδέες που προτάθηκαν από τον φιλόσοφο Thomas Kuhn για την εμφάνιση νέων παραδειγμάτων (paradigms) στην εκπαίδευση.